Ambtsketen 1

 

Ambtsketen 2

 

Ambtsketen

Ambtsketen gemeente Heerenveen, uitgevoerd in eerste gehalte zilver, gedeeltelijk hoogglans gepolijst, gematteerd, geoxideerd en mat titanium. Op de ene kant zijn de schakels voorzien van wapenschildjes, met hierop de wapens, van de 15 dorpen uit de gemeente. Een aantal dorpen heeft geen officieel wapen, voor de desbetreffende dorpen is een karakteristiek element uit het dorp op het schildje weergegeven. Een aantal schildjes zijn nog leeg, deze zijn gereserveerd voor de dorpen die zich na de gemeentelijke herindelingen bij de gemeente Heerenveen zullen voegen. Aan de andere kant zijn de zilveren schakels voorzien van rechthoekige titanium plaatjes. Zij staan voor de turf waar Heerenveen uit ontstaan is. De turfindustrie is nu vervangen door moderne bedrijvigheid, de turfjes op de ambtsketen zijn van modern hightech titanium. Onderaan de keten hangt een penning in een rand van zilver en titanium. Op de ene kant staat het rijkswapen (gestanst door de koninklijke nederlandse munt) en op de andere kant het gemeente wapen van Heerenveen. Bij sommige gelegenheden wordt het gemeentewapen voor gedragen, bij andere het rijkswapen, hiervoor kan de penning losgehaakt en omgedraaid worden. De hele keten is op ambachtelijke wijze met de hand vervaardigd. De wapens zijn in kleine onderdeeltjes uitgezaagd, in relief op elkaar gesoldeerd en gedeeltelijk gegraveerd. Een dunne ketting, die onder de revere schuift zorgt ervoor dat de keten tijdens het dragen niet naar voren zakt.

Gemeentewapen Heerenveen In 1934 werden Aengwirden en een gedeelte van Schoterland samengevoegd tot de gemeente Heerenveen. Het gebroken rad en het zwaard aan de linkerkant zijn afkomstig van het wapen van Schoterland, en de boom met de twee turfjes zijn afkomstig van Aengwirden. Op het wapen staat een kroon met in de rand vijf stenen en bovenop drie bladeren met parels.

Rijkswapen Vervaardigd door de koninklijke nederlandse munt.

Bent u geinteresseerd,of hebt u vragen, maakt u dan gerust een keer een afspraak voor een vrijblijvend bezoek aan het atelier.

 
 

Ambtsketen 3

 

Ambtsketen 4